'

casa 5

La Calera, Colombia

Area: 560 m2

Cliente: Confidencial

Fotos:  Kevin Perdomo

Equipo/Team:

Carlos Núñez, Natalia Heredia, Camila Arroyo, Andrea Villa

Memoria

Ubicada a 1750 metros sobre el nivel del mar,  en las afueras del municipio de La Calera, Cundinamarca, la Casa 5 disfruta de la inmejorable vista lejana de las montañas y el valle circundantes, al igual que de la presencia del verde y el lago que toca su jardín. El clima de la región es relativamente frío, por lo cual la casa se diseña a partir de un planteamiento bioclimático que aprovecha la radiación solar durante el día para calentar los espacios a través de generosos ventanales, pero que se aísla del suelo y del exterior por medio de muros dobles, permitiendo conservar el calor en las horas de la noche.

La casa se cierra hacia la vía de acceso, ubicando allí sus parqueaderos y zonas de servicio, salvaguardando la privacidad en su interior.  Una vez cruzado el umbral de la puerta de entrada, el visitante se encuentra con el amplio y transparente patio central que organiza las circulaciones, llena de luz todos los espacios y en torno al cual giran las actividades de la vivienda.  Sus ventanas completamente limpias, sin marcos, permiten sentir la presencia del verde en todas partes.

Las zonas más públicas se ubican en el ala sur de la casa, más cerca a la entrada, y rematan en el comedor y en el salón de doble altura, espacios que gozan de las vistas cercanas del jardín y el lago.  En el ala norte se ubican las habitaciones, espacios de carácter más privado, estando la habitación principal también orientada hacia el agua. En el segundo piso se ubican los espacios de trabajo de sus habitantes, uno para él y uno para ella, quienes gozan de las largas visuales de manera independiente. La presencia del patio y de las grandes ventanas, acompañadas de tragaluces en los espacios más privados y de servicios, permite sentir la presencia del sol, el verde y la iluminación natural en toda la extensión de la casa. Las continuas transparencias entre el patio, el jardín posterior y el lago, generan un ambiente tranquilo y en contacto con la naturaleza.

Description

Standing at 1750 metres above sea level, in the outskirts of La Calera, Cundinamarca, Casa 5 enjoys the unbeatable long views of the surrounding mountains and valley, and the presence of the greenery and the lake that touch its garden.  The weather here is somewhat cold all year round, so the house was designed to respond to its environment by harnessing the solar radiation during the day through its large windows, warming up the different areas, while at the same time isolating itself from the floor and exterior through double walls that allow to keep the heat inside during the night.

The house appears closed towards the street access, placing car park and service areas here in order to ensure privacy.  Once the main entrance door is crossed, the visitor meets a wide and transparent central patio that organizes internal circulation, fills up the spaces with natural sunlight and becomes the heart of the activity within the house. Its wide and frameless windows allow the presence of the greenery to be felt everywhere.

The more public areas are placed in the south wing of the house, closer to the entrance. They end up in the dining room and double height living room, which enjoy the closer views to the lake and garden.  The bedrooms and more private areas are placed in the north wing, the master bedroom facing towards the water. On the second floor there are the two working areas for the owners, one on each wing, which enjoy the long views independently.  The presence of the patio and the large windows, along with lightwells in the service and more private areas, allows the sun, the light and the greenery to be felt throughout the house.  The continuous transparencies through the patio, the garden and the lake generate a peaceful and natural environment.

 

5 Respuestas

  1. […] Casa 5 Arquitectura: Arquitectura en Estudio Ubicación: Cundinamarca, Colombia Equipo de diseño: Carlos Nuñez, Camila Arroyo, Andrea Villa […]

  2. […] de Estudio Casa 5 , a private, 560 square meters (approx .. 6027 square foot) residence in La Reserva de Potosi, La […]

  3. […] en Estudio designed Casa 5, a private, 560 square meter (approx. 6027 square foot) residence in La Reserva de Potosi, La […]

  4. Livia says:

    Hello! I am an architecture student from Romania assigned to make a case study project about this house, casa 5. I understand from what I’ve read on archdaily that the surrounding landscape is a key factor for organising the house around a central glazed patio, that helps distribute the light as well to let the scenery to flow through the interior. i am curious about the proximity of the lake Enbalse de San Rafael and other connections of the site to the surrounding geography, so I was wondering if you could give me more information about the site plan.

  5. […] * Projet Casa 5 réalisé par Arquitectura en Estudio […]

escriba su comentario

À
5
Please Wait...